Medan det kan finnas många anledningar till att man bloggar, som att man vill ha en digital dagbok där ens tankar finns bevarade för evigheten, eller att man vill kunna hålla sina vänner och sin familj uppdaterade om ens liv, vill de allra flesta blogga för att andra faktiskt ska läsa det de skriver. Med ”andra” menas då människor utanför ens egen cirkel, och gärna så många som möjligt – ju fler som läser, desto större möjlighet har man ju att påverka och att knyta kontakter och få chanser i sin karriär tack vare bloggen.

Att få många läsare till sin blogg kan dock vara lättare sagt än gjort, och det finns egentligen inget universalknep eller någon genväg – att få en framgångsrik blogg är oftast en kombination av hårt arbete och lite tur. Det finns dock självklart saker man kan göra för att hjälpa bloggen på vägen.

Grunden i att få många läsare är att hitta ett ämne som engagerar och som man är någorlunda ensam om att skriva om – det gäller att man har någon aspekt eller någon synvinkel på ämnet som är unik. När man har det är nästa steg att uppdatera bloggen ofta. Det kan kanske kännas tråkigt till en början att skriva inlägg av hög kvalitet som man vet att ingen eller bara några få läser, men för att läsarantalet ska börja växa måste man visa att man har det som krävs för att driva en blogg av hög kvalitet.

Dessutom gör varje nytt inlägg på bloggen att man får en chans att sprida den. Ett viktigt verktyg för bloggare idag är nämligen sociala medier, där man enklare än någonsin förr kan nå ut till en stor skara potentiella läsare. Genom att dela en länk till ett nytt inlägg man har skrivit på bloggen i alla sina sociala medier, kan länken lätt spridas genom att ens vänner delar inlägget. Man måste dock hitta lagom balans när det gäller mängden nya inlägg – om man översvämmar sina vänners flöden med nya blogginlägg finns risken att de blockerar ens innehåll, snarare än hjälper en genom att dela blogglänken.

Man ska dock inte bara vara aktiv i sociala medier, utan även i bloggosfären. Ett bra sätt att locka potentiella läsare till sin blogg är att kommentera inlägg på andra bloggar om snarlika ämnen, och lämna en länk till sin egen blogg i kommentaren. Självklart måste kommentaren vara genuin för att den inte ska uppfattas som spam; man måste med andra ord faktiskt ha läst inlägget och kommenterat något konkret om det. Det krävs dock relativt lite tid och ansträngning för att göra detta med tanke på vad man får tillbaka.

Fördelen med de metoder som beskrivs ovan är att de är gratis, men det finns självklart även andra sätt att marknadsföra sin blogg om man har pengar att lägga ned på det. Idag går det till exempel att betala för att marknadsföra sina inlägg i sociala medier som Facebook, och en annan smart strategi kan vara att betala för annonser på andra bloggar inom samma ämne, där man garanterat träffar sin målgrupp. Om man vill satsa på sin blogg kan det till och med vara värt att låna pengar för att kunna ta till denna marknadsföringsmetod. Då ska man bara se till att göra det via en tjänst som Enklare.se, där man kan jämföra olika lånevillkor med varandra. Då vet man att man får de bästa förutsättningarna när man lånar pengar, och således även för framtiden för ens blogg.