Bäst att vara förberedd

av Thomas Olausson den 18 juli, 2012

Jag måste erkänna att de så kallade survivalisterna intresserar mig. Jag har själv lekt med tanken på att ha en alltid packad väska för att kunna dra i händelse av personlig katastrof. Väldigt nördigt, väldigt manligt, ganska mycket en kul tanke snarare än en seriös.

Men bail out bags finns faktiskt har jag förstått, det är inte bara en grej jag har kommit på. Ordet gör jag i vart fall inget anspråk på. Det som är mest roligt är att vad man än leker med för tankar så har någon annan lekt till det extrema med samma idé.

Jag är lite nyfiken. Hur många normala har haft tankar på vad man måste vara förberedd på om allt fullständigt skiter sig? Jag tror det är ganska många om jag ska vara ärlig. Jag tror dessutom att det är något vanligare i min bransch, bevakningsbranschen. Vad ska man annars skaffa så förbannat mycket paracord och balla ficklampor för? Det behövs ju knappast särskilt ofta i det dagliga värvet om sanningen ska fram? Är jag internfördomsfull nu? Är kanske tandläkare lika flyktbenägna?

Om survivalister på kanal 5 – Outsiders.

Dn skriver om ett extremfall. Det är klart att ett par mördare bör ha en smärre vapenarsenal i en bunker om det skulle gå åt pipan.

Bail out bags på Wikipedia.

Survivalist.se

Swedish survivalist.

Missing people Sweden. Dessa letar efter personer som inte förmodas hålla sig borta avsiktligt.

Share
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

{ 6 kommentarer… läs dem nedan eller lägg till en }

Iréne Frestadius juli 19, 2012 kl. 00:56

Tanken med en akut-väska är inte helt dum. Märktes väldigt tydligt när huset stod i full låga och maken fick inte med sej någonting ut därifrån mer än sig själv, inte ens en ytterjacka. Men då bör man ju ha väskan väldigt nära ytterdörren, så man kan rycka med sej den i flykten. Fast det kanske inte var det du tänkte på?

Men en sak som blev väldigt tydlig, när tacksamheten över att både maken och hunden klarade livet , var när vi skulle göra inventarie-lista över vad vi haft i huset, att man KOMMER INTE IHÅG. Svårt att minnas hur många gardiner, lakan, tallrikar, tavlor, klädplagg, osv osv man har haft. Fotografier är bara värdefulla för dej själv (och inte försäkringsbolaget).

Frågan är bara; vad skulle man stoppa i väskan? Vad är det man absolut inte vill mista. Sin familj och husdjur förståss, Det mesta ”övriga” går att ersätta, även om det blir kostsamt, för försäkringar täcker bara en ytterst liten del.

Vilka tankar ni väcker jämt hos mej, du och Camilla. God Natt.

Camilla Sahlqvist juli 19, 2012 kl. 02:24

Det är då väldans gott att få din bekräftelse, Irene, att vi berör med vad vi lägger ner i tid på att skriva, tänka, argumentera. Tack 🙂

Thomas Olausson juli 19, 2012 kl. 09:53

Ja det är fantastiskt roligt att väcka tankar, även om det kan vara påminnelser om jobbiga saker.

Jag har ofta tänkt att jag borde fota hela lägenheten i ett svep för att sedan ladda upp bilderna på någon server så man kan kolla genom den dagen allt har brunnit upp eller blivit stulet.

Min väska hade jag förstås inte tänkt ha vid dörren. Den måste ju står vid ett fönster på baksidan typ, så man snabbt kan slinka undan när det bankar på framsidan.

Sedan bör man kanske bränna ner huset själv medelst någon anordning som går att fjärrstarta… 😉

Ja, vad ska man ha i väskan? Kanske läsarna kan spåna fram det?

Mia augusti 8, 2012 kl. 02:24

Thomas, du HAR väl sett den här bloggen???
http://theburninghouse.com/
Där har folk fotat vad de skulle ta med om huset höll på att brinna ner. Börjar man titta kan man inte sluta! Jag var tvungen att göra en likadan bild på min blogg (fast jag tror att jag har deletat den nu). Jag tror att dator, hårddisk och vigselring var det viktigaste för mig att få med förutom hund och man såklart. Men jag vill ju å andra sidan bo i ett Tiny House på hjul utan prylar…

Thomas Olausson augusti 8, 2012 kl. 12:27

Underbart kul blogg, tack för tipset! Har länkat på Vanligtvissidan på Facebook med.

Thomas Olausson augusti 8, 2012 kl. 12:28

Jag får kanske ta en bild med, men vad ska man välja!?

Lämna en kommentar

Previous post:

Next post:

Följ min blogg med bloglovin