Har din blogg vuxit och du börjat få förfrågningar om betalda samarbeten? Då kan det vara läge att starta ett företag, det finns nämligen många fördelar med det.

Fakturera i egen regi

De allra flesta företag som du samarbetar med kommer att vilja att du fakturerar jobben själv. Det kan du visserligen även göra som privatperson om du använder dig av faktureringstjänster för frilansare. Då drar de av kostnader för arbetsgivaravgifter och sin egen andel, vilket innebär att du får behålla ungefär 50% av summan du fakturerat. Det mest praktiska och kostnadseffektiva är alltså att fakturera själv genom ditt eget företag. Tar du ut pengarna som lön ur ditt företag måste du givetvis betala arbetsgivaravgifter även då, men du kan välja att använda dina pengar i företaget på andra sätt. Du kan till exempel köpa sådant du behöver i ditt bloggande genom företaget. Det kan vara saker som kamerautrustning, dator och bildbehandlingsprogram. Då får du även dra av momsen, vilket gör det extra förmånligt.

Välja bolagsform

När du startar företaget så kan du välja mellan olika bolagsformer. Det enklaste sättet att komma igång är att välja enskild firma som bolagsform. Det är dessutom kostnadsfritt. Startar företaget gör du enkelt genom att gå in på sidan Verksamt.se och fylla i de uppgifter som krävs. När företaget växer kan det vara förmånligt att byta till aktiebolagsform. Den stora fördelen med aktiebolag är att det är en egen juridisk person. Det innebär att du inte blir ansvarig som privatperson för företagets skulder om verksamheten skulle gå i konkurs. För aktiebolag krävs dock att du har en summa av 50 000 kr till företagets aktiekapital.

När företaget växer

Som företagare måste du vara noga med att sköta din bokföring. Det är bra att lära sig grunderna så att du vet vad det handlar om. När företaget växer kan det däremot vara skönt att ta hjälp med vissa praktiska delar och ägna sig åt kärnverksamheten. I ditt fall att skapa bra innehåll till din blogg. Då kan du ta hjälp av en redovisningsfirma för att sköta den löpande bokföringen. Det kostar en slant, men kan vara värt det när tiden tryter och det är mycket annat som behöver göras.

När företaget börjar växa behövs det emellanåt pengar för att nå nästa nivå. Det kostar helt enkelt att växa och bli större. Ett alternativ kan då vara att du säljer dina fakturor genom så kallad factoring. Det innebär att du, mot en liten kostnad, får betalt direkt för fakturor som dina kunder ska betala om 30 dagar. Eftersom företaget köper dina fakturor så får du garanterat betalt. En tråkig del av företagandet är nämligen att inte alla kunder betalar som de ska. Med en factoringtjänst slipper du ta tag i sådana tråkigheter som påminnelseavgifter och eventuellt inkasso på egen hand.