Har man aldrig bloggat förut finns det några vanliga misstag som är mycket lätta att begå men som avsevärt kan minska värdet och antalet läsare av det man skriver. Man vill ju, trots allt, få folk att tycka om och följa ens blogg så därför att det bra att vara uppmärksam på följande tips:

  • Dåligt språk – Att blogga är inte detsamma som att skicka sms eller twittra, utan är snarare likt att skriva en bok eller tidningsartikel. Var därför mycket noga med språket eftersom läsare kan uppfatta det som irriterande om du skriver för slarvigt. För all del lek med språket, hitta på egna uttryck eller använd vardagsspråk – det kan däremot vara underhållande. Var däremot uppmärksam på stavning och tecken då det är jätteirriterande att läsa nåt som någon slarvat med.
  • Få uppdateringar. Precis som vid skapandet av hemsidor är det vanligt att folk lägger ner tid och energi på en massa häftig layout, logotyper, foton och textstilar och inte så mycket på att hålla bloggen fräsch. Internetläsaren är mycket mer otålig än tidningsläsaren och om han eller hon återkommer till en blogg som inte uppdaterats på flera dagar ger de gärna upp. Satsa därför hellre på kortare men intressanta bloggar än långa och utförliga.
  • Allmänna ämnen. Det finns hundratusentals bloggar på Internet och i princip lika många potentiella ämnen att skriva om. Var därför inte rädd för att skriva ganska specialiserat. Med allra största sannolikhet finns det redan en massa bloggar tillägnade mode och matlagning. Gå istället in för att skriva om specifika modetrender i antikens Egypten eller kanske egna recept för folk som bara gillar prickig mat!