Omkring 2004 och framåt började bloggande slå igenom på allvar för gemene man, mycket beroende på att bloggplattformarna blev allt fler och mer lättillgängliga. Idag kan vem som helst starta en egen blogg utan kostnad och det räcker i princip att man vet hur ett ordbehandlingsprogram fungerar för att kunna skriva blogginlägg.

Hitta ett ämne du brinner för

Vissa bloggar om sin vardag, likt en offentlig dagbok, medan andra nischar sig på specifika ämnen. Många drömmer också om att kunna tjäna pengar på sin blogg och rent av kunna livnära sig på det, istället för att behöva gå till en traditionell arbetsplats och jobba sina åtta timmar om dagen. Eller så kanske man bara behöver en extra inkomst för att betala av sina skulder, så att de inte går till inkasso eller kronofogden.

Men hur gör man då för att tjäna pengar på sitt bloggande? Ett bra grundtips är att först tänka ut ett ämne som man verkligen brinner för. Risken är annars att man startar en blogg enbart för att tjäna pengar och efter ett tag tröttnar och blir mer omotiverad i skrivandet, vilket kommer skina igenom i blogginläggen. Det första halvåret eller året får man dessutom räkna med att inte tjäna särskilt mycket pengar alls, eftersom man först behöver få upp trafikvolymen på sin blogg och sådant tar tid.

Automatiska annonser med Google AdSense

Ett de populäraste och enklaste sätten att tjäna pengar på sin blogg är via Google AdSense. Det är Googles egna annonssystem som automatiskt anpassar annonserna efter vad som visas på sidan. Skriver du till exempel ett blogginlägg om senaste bilmodellen från Volvo så kan det dyka upp reklam för biltillbehör eller erbjudanden från lokala bilverkstaden, då annonserna även anpassas geografiskt. Du får därefter pengar varje gång någon besökare klickar på en annons, medan andra annonser ger pengar bara när de visas.

För att kunna ansöka om att få ha AdSense-annonser på sin blogg måste den ha funnits i minst sex månader och dessutom uppfylla vissa kvalitetskrav. Till exempel får man som regel inte ha AdSense på bloggar som handlar om vapen, tobak, droger, pornografi, hasardspel, piratkopior med mera.

Affiliatenätverk

Ett annat populärt sätt att tjäna pengar på sin blogg är att ansluta sig till ett så kallat affiliatenätverk där man kan hitta färdiga annonser från olika företag och välja någon som passar på ens egen blogg. Man kan tjäna pengar på lite olika sätt med denna typ av annonser. Dels genom klick men även om någon av ens bloggläsare köper en produkt eller tjänst av företaget efter att ha klickat på annonsen. Då brukar man få provision på köpbeloppet.

Några av de stora affiliatenätverken i Sverige idag är Tradedoubler, Double.net, Adtraction och Adrecord. Vissa företag har även sina egna affiliateprogram som man kan ansöka till.