För tio år sedan pratades det mycket om bloggarna, men nu har YouTubers och kändisar på sociala medier tagit över. Har bloggen en framtid?

Bloggen

När bloggen kom blev det en slags social förändring. Vanliga människor kunde nå andra vanliga människor, utan att vare sig vara kända, känna rätt personer eller ha en massa pengar. En ny slags kändis växte fram, som Blondinbella, och som fick många följare. Många av de stora bloggarna var livsstilsbloggar, som handlade om skönhet, mode och fester. För många läsare var det spännande att få följa en person på så nära håll och ständigt få bli uppdaterad – på ett sätt som inte gjorts förut. Om du tycker att skönhet är intressant och oroar dig för tunt hår eller för lite hår kan du ta hjälpa av Nordic Hair, som är experter på PRP och hårtransplantationer.

Istället för att behöva prenumerera på en tidning kunde man enkelt bara följa en bloggare – i alla fall om hen var en expert inom ett område eller skrev om ett spännande liv. Bloggosfären uppstod och alla ville ha en blogg. Idag talas det mycket mindre om bloggare, utan dagens stjärnor finns på sociala medier och på Youtube; influencers och YouTubers – nya yrken som vi inte ens hade kunna föreställa oss för tjugo år sedan. Ur ett kändisperspektiv är bloggen utkonkurrerad av Youtube och Sociala media som Instagram och Twitter. Samtidigt finns det fortfarande bloggar på nätet och det startas ständigt nya.

Olika slags bloggar

När vi tänker på en blogg så tänker vi ofta på en sida som uppdateras med någorlunda personliga inlägg och som handlar om en bloggares liv. Ibland hela liv, ibland bara vissa aspekter av det. Många tänker också att bloggar bara läses av personer på minst 30 år och som har Facebook. Hur väl stämmer det med verkligheten? På sätt och vis stämmer det, samtidigt som det också är helt fel. Det är inte lika många som bara startar en blogg idag, som för tio år sedan. Nu är det lika vanligt att personer startar en Youtube-kanal och än vanligare att finnas på Instagram eller Twitter. Samtidigt finns det miljontals bloggar på internet som också har läsare.

Förr startades allmänna bloggar, idag startas snarare bloggar som fördjupar sig inom ett ämne. En modern blogg är egentligen ett litet minimagasin. Om du vill starta en blogg och verkligen få läsare behöver du skriva om ett särskilt ämne. Det är också många YouTubers och personer på sociala media som kombinerar de olika kanalerna. Om en Youtuber har en kanal som handlar om att resa, så kan hen också ha en blogg där hen skriver längre artiklar om olika resmål. Det innebär att de som läser på bloggen går till Youtubekanalen och vice versa – ett smart marknadsföringssätt som genererar mer inkomst. Det finns också olika ämnen som passar bättre att ta upp på olika sätt. Om ditt ämne är resor kan det passa att skapa en film om hur en särskild strand i Thailand ser ut, och sedan skriva en längre artikel om din upplevelse av att åka buss i landet.